پاکسازی:
اولین و مهمترین تدبیر توصیه شده در این فصل پاکسازی و تنقیه اخلاط تجمع یافته در زمستان بخصوص قبل از ورود به فصل تابستان می باشدکه این پاکسازی در اصطلاح طب سنتی با واژه کلی استفراغات (ایجاد فراغت بدن) ذکر شده است که شامل حجامت، فصد، قی، حقنه، اسهال و غیره می باشد. اطبای پیشین برترین استفراغ در فصل بهار را استفراغ خون میدانستند که توسط انجام عمل حجامت و در برخی موارد فصد قابل اجرا میباشد.
صد البته توجه به این نکته لازم است که این اعمال تنها در موارد خاص و فقط و فقط با تشخیص و تجویز پزشک زبردست باید انجام شوند و اقدام به آن ها به طور خودسرانه یا بدون بررسیهای لازم میتواند موجب عوارض سختی گردد. از جمله تدابیر دیگر برای تخلیه و تصفیه مزاج به ویژه قی كردن و استفاده از مسهلات توصیه شده است.
تغذیه:
در مبحث تغذیه در این فصل، به علت آنکه هضم در این فصل قویمی باشد توصیه به مصرف غذای با حجم بیشتر ولی لطیف تر شده است. منظور مصرف موادی است که از آنها ماده غذایی کمی تولید می شود مانند سبزیجات و حبوبات غیر گرم. همچنین از انباشتن بدن از غذا باید پرهیز کرد و مصرف غذا باید به دفعات متعدد انجام گیرد زیرا كه امتلاء و پرشدگی خود موجب تشدید عوارض این فصل خواهد شد.
مصرف غذاهای مولد خون مانند انواع گوشت، شیرینی، ادویه و اغذیه گرم و تلخ و شور و مصرف نوشیدنیهای گرمی بخش و رطوبتآور و شربت های قوی به شدت در این فصل منع شده است. استفاده از غذاهای سرد و نوشیدنیها و ربهای فرو نشاننده حرارت مانند شربت ریواس، عرق كاسنی، شربت زرشك و غوره، رب غوره، شربت نارنج، لیمو و به توصیه شده است.
فعالیت بدنی:
توصیه به پرهیز از جنبشهای بیش از حد بدنی و افراط در حرکات گرمی بخش و رطوبت زا و حمام زیاد شده است. به طور کلی انجام ورزش معتدل (سبكتر از ورزش در زمستان) هر بامداد و پیش از طعام برای حفظ سلامتی در این فصل بسیار مناسب است.
پوشش:
پوشیدن لباسهای لطیف و خنک و كم كردن رو انداز نیز از تدابیر این فصل می باشد. بهترین لباس ها برای استفاده در این فصل لباس های پنبه ای می باشد.
دکتر فاطمه مرادی
پزشک و متخصص طب ایرانی (MD_PhD)
کپی مطالب، با ذکر نویسنده و لینک سایت، اخلاقی و مجاز است.